Het verloop van FIV.

 

Het FIV virus is een zogenaamd langzaam virus met 4 ( soms 5 ) stadia en eigenlijk is stadium 1 t/m 3 vergelijkbaar met het HIV virus en  stadium 4 , 5 pas vergelijkbaar met het aids stadium.

Dat betekend dat een kat na besmet te zijn met het virus in de eerste 3 stadia lichte ziekte verschijnselen kan hebben die bijna nooit als een FIV besmetting herkend worden , vooral omdat deze verschijnselen , zoals lichte verkoudheid niet snel als iets ernstigs gezien wordt.

Meestal wordt er pas getest als ze in stadium 4 of 5 zitten. De kat is ziek , de dierenarts kan niet echt iets vinden en dan komt de vraag of er getest mag worden op FIV/FeLV ( zitten in 1 snaptest) en als de test dan positief aangeeft , is de vraag , wat nu ?

Stadium 5 is echt het eindstadium. Verschillende verschijnselen kunnen voor komen. Trillen , rondjes draaien , epileptische aanvallen , uitdroging , niet meer reageren op medicijnen , niet meer zelf willen eten  , het zijn allemaal tekenen dat het hele immuun systeem is uitgevallen en een dierenarts zal adviseren de kat verder lijden te besparen en te euthanaseren.

Bij stadium 4 reageren katten meestal wel op de medicijnen , zoals antibiotica als ze koorts hebben , een druppelinfuus van 3 dagen bij de dierenarts en bij ons krijgen ze dan een kuur Interferon. Het is een elatief dure kuur van 5 dagen en gaat ook nog op gewicht waardoor het voor een zware kat duurder is dan voor een kat met minder gewicht , maar wij hebben er zeer goede ervaringen mee en na zo'n kuur kan de kat nog een hele tijd een normaal leven lijden.

Ideaal is natuurlijk als je in stadium 3 deze kuur geeft , dan stel je stadium 4 nog een hele tijd uit. Maar natuurlijk weet niemand exact of het 3 of 4 is dus het is altijd de moeite waard om de kuur te geven.

Waar moet je op letten.

Let goed op het gebit van uw kat !!! 
Eigenlijk hebben 100% van de katten met FIV en leukemie een slecht gebit , wat niet wil zeggen dat alle katten met een slecht gebit ook FIV of leukemie hebben.

Maar het is zeker aan te bevelen dat als uw kat een slecht gebit heeft hem of haar eerst te laten testen op FIV.
Heeft de kat inderdaad FIV dan is het zaak zo snel mogelijk alle slechte elementen te laten verwijderen.

 

Hoe langer je wacht , hoe slechter de weerstand en de gezondheidstoestand van de kat wordt.

 

 Een aantal katten met FIV krijgt verdikkingen ( bulten) op diverse plaatsen maar meestal op de poten of bij de tenen. Dit is een bekend verschijnsel bij FIV.  Laat , voor Uw dierenarts het weg wil gaan snijden , eerst een test doen op FIV en FeLV (leukemie).

 

En eigenlijk moet de kat vóór de operatie al beginnen met het - door ons gebruikte medicijn -  Interferon.  Naar deze kuur en het schema van toediening , kan altijd bij ons of onze dierenarts geïnformeerd  worden !!!

 

Eigenlijk geldt altijd dat , als U met Uw kat naar de dierenarts gaat om wat voor reden dan ook en uw dierenarts kan geen echte oorzaak vinden , het beter is altijd het bloed te laten onderzoeken op suikerziekte , schildklier functie , nierfuncties én een snaptest voor FIV/FeLV